Wednesday, March 23, 2022

Tortyruppsats

Tortyruppsats



På grund av hans förstahandsexperiment och urval av många fångar är Mengele ansvarig för otaliga antal dödsfall. Men i avancerade kapitalistiska samhällen hjälper fördelningen av välstånd till att upprätthålla en levnadsstandard bland dem tortyruppsats medborgare, tortyruppsats, vilket minskar risken för inre våldsamma konflikter. Andra upplagan. PATIOT LAGEN. New Jersey: Prentice Hall. del av den speciella felaktigheten med tortyr ligger alltså, tortyruppsats, i gränslösheten av i vilken utsträckning offret är utlämnat till torteraren, som aldrig ger upp förrän han själv, av sina egna skäl, väljer att avsluta den terror som detta implanterar i offret. Det finns fortfarande två läger i det amerikanska samhället.





Anförda verk



Tortyr har varit ett verktyg för tvång under nästan hela mänsklighetens historia, oavsett om det är för att ingjuta rädsla i en befolkning eller tortyruppsats människor att konvertera, men nästan alla nutida försök att rättfärdiga användningen av tortyr kretsar kring tortyr som ett sätt att utvinna information från ett offer. Använd i detta sammanhang har tortyr ett antal framstående förespråkare, tortyruppsats, trots att gott om historiska och experimentella bevis tyder på att tortyr är ett särskilt ineffektivt sätt att utvinna information Cole,p. Trots sin ineffektivitet var tortyr en central del av tortyruppsats USA:s svar på terrorattacken den 11 september och dess anhängare åberopade ofta bilden av ett högvärdigt mål som vägrade att tillhandahålla tidskänslig information.


oavsett dessa dramatiska scenarier eller till och med frågan om tortyrens effektivitet är det möjligt att definitivt visa att tortyr inte är acceptabelt enligt ontologiska teorier, tortyruppsats, deontologiska, utilitaristiska eller... Referenser Angell, J, tortyruppsats. Etik, tortyr och marginella memorandum vid DOJ:s juridiska rådgivare. The Georgetown Journal of Legal Ethics, 18 3 Annas, G, tortyruppsats. Osägligt grym – tortyr, medicinsk etik och lagen. New England Journal. Tortyrdebatt Tortyr är oacceptabelt under inga omständigheter Argument: tortyr är oacceptabelt eftersom det är kontraproduktivt Argument: tortyruppsats är oacceptabelt eftersom det är olagligt Argument: tortyr är oacceptabelt eftersom det är omoraliskt Är tortyr någonsin acceptabelt på något sätt?


Även om tortyr har funnits så länge som mänsklighetens historia, började liberala demokratier under de senaste två århundradena argumentera mot användningen av tortyr vid alla tillfällen tortyruppsats de började se tortyr som en barbarisk praxis och moraliskt motbjudande. Ändå även liberala demokratier tortyruppsats ofta tillgripit tortyr i praktiken, särskilt i tider av krig. Även om som en fråga om politik har de flesta demokratier förbjudit tortyr och har skrivit under internationella tortyruppsats mot utövandet av tortyr och grymma straff, tortyruppsats, periodiska krig och kriser tvingar vissa beslutsfattare att ifrågasätta det kloka i att förbjuda alla typer av tortyr.


Alltså efter den fruktansvärda attacken mot USA den 11 september, tortyruppsats,medlemmar... Verk som citeras Alvarez, Jose E. Academic Search Premier. Applebaum, Anne. Banbury, Jen. Blumenfeld, Laura. Tortyr Användningen tortyruppsats icke-dödlig tortyr in tortyruppsats möjliga brottslingar har alltid varit ett diskussionsområde. Det var inte ett hett ämne när terroristverksamheten hölls nere tortyruppsats på nittiotalet. Men efter nio elva och uppsvinget av terrorister blev det nödvändigt att vara det tortyruppsats av de aktiviteter de ägnade sig åt. Den stora debatten ligger i det faktum att huruvida en känd terrorist ska utsättas för icke-dödlig tortyr för att få information från honom. Det finns frågor om huruvida dessa förfaranden borde förvandlas till en lag och de problem som skulle dyka upp om den gjorde det.


Den viktigaste slutsatsen är att icke-dödlig tortyr skulle anses lämpligt i ett fall då personen är en känd terrorist och förväntas orsaka kaos och skada, tortyruppsats. Även genom tortyr är moraliskt fel, i vissa fall kan det gå ut på att rädda tusentals människor från att dö. Referenser Dershowitz, A. Skulle den tickande bomben-terroristen torteras? I: Katherine, tortyruppsats, M. et al. Medborgerliga friheter vs. Amherst, N. Y: Prometheus Tortyruppsats, pp, tortyruppsats. sid Drogin, B. Och Miller, G. Spionbyråer står inför frågor om taktik. Los Angeles Times, tortyruppsats, October Langbein, J. Tortyr och bevislagen: Europa och England i den antika regimen.


Chicago: University of Chicago Press. Tortyruppsats and the Ticking Time-omb Definitionen av tortyr I FN:s generalförsamling producerade en rådgivande åtgärd känd som FN:s konvention mot tortyr. Tortyruppsats dokument som specifikt behandlade tortyr ur regeringars och staters perspektiv, tortyruppsats, samtidigt som den också fokuserar på tortyruppsats användning av tortyr av en person som agerar i officiell egenskap för nämnda stat eller regering. Dokumentet tog också upp andra former av "grym och omänsklig behandling".


Definitionen av tortyr specifikt... Bibliografi Dershowitz, A. Fjärde vägen. Kapitel 15 s. Allhoff, F, tortyruppsats. pdf Dershowitz, A. Torterat resonemang. Men i sanning är sådana incidenter sällsynta och därför, baserat på denna förevändning, finns det all risk att tortyr kan bli en administrativ praxis. Det finns alla möjligheter att tortyr kan bli ett systemiskt missbruksverktyg. Således tortyruppsats om moraliskt tillåtna förhållanden råder kan tortyr utövas. Ett annat populärt perspektiv är det tortyruppsats tortyr under ett lagligt prisma skulle göra det till ett mer effektivt verktyg eftersom tjänstemän bara skulle tillgripa tortyr om fallet verkar verkligen berättigat. Om tortyr är ansvarigt, då blir det mer berättigat.


Bibliografi 1 Henry Shue, tortyruppsats, 'Torture', Philosophy and Public Affairs, Vol 7, nr 2, Winter, -- 2 Kenneth Roth, 'Getting Away with Torture', Global Governance 11 3 Sanford Levinson, 'The Debate on Torture', Avvikande sommar Dessa logistiska problem är dock bara en källa till fel i Levins argument. Idén om att fastställa skuld med säkerhet innan man använder tortyr passar den utilitaristiska etiken; det säkerställer att varje minskning av lycka eller nytta för terroristen mer än kompenseras av den ökade lyckan hos terroristens blivande offer. Den andra delen av Levins argument, att tortyr endast bör användas som ett förebyggande och inte som en straffåtgärd, tortyruppsats, passar också in i utilitarismen.


Straff och erkännande av tidigare handlingar skapar inte tillräckligt med lycka eller gott för att kompensera för smärtan orsakad av tortyr. Men dessa två villkor för användningen av tortyr -- att den utövas med fullständig säkerhet om skuld och att den enbart är förebyggande -- kan inte logiskt existera samtidigt. För att en terrorists skuld ska vara säker måste ondskan redan ha begåtts, vilket... Dilemmat ligger häri: ingen av de två tillvägagångssätten är helt fel. Den förra, till synes mer human, verkar också opraktisk med tanke på det faktum att de övergripande farorna som svävar över världen idag i form av tillgängliga vapen och taktik utformade är långt avancerade och förödande än något annat som har bevittnats i historien.


Dess opraktiska ligger i att den förbiser allvaret i en attack och i hur tortyr vid rätt tidpunkt och mot rätt länk kan visa sig vara skillnaden mellan massförstörelse och frihet. Faktum är att denna idé inte kan stå fast länge inför de faror och faror som kan orsakas idag. Det senare tillvägagångssättet, till synes hård, tortyruppsats verkar okunnig om det faktum att terrorism eller krig inte är begränsad till någon ras, tortyruppsats, religion eller nation. Sedan tidernas begynnelse, tortyruppsats, varje nation har letat efter överhöghet i...


Referenser: Corrado, Raymond R. Statstortyr i den samtida världen, tortyruppsats. International Journal of Comparative Sociology. Volym: Krauthammer, Charles. Veckostandarden. McCain, John. Tortyrens fruktansvärda avgift. Tortyr. Den spanska inkvisitionen, tortyruppsats, å andra sidan var tänkt att motverka kätteri, men i slutändan var det helt enkelt ett mord på många oskyldiga människor. Under medeltiden användes tortyr som en form av offentlig bestraffning och, mest fruktansvärt, inte bara som ett avskräckande medel, tortyruppsats även som underhållning. Tortyr är absolut omoraliskt. Inga förhållanden eller omständigheter skulle någonsin rättfärdiga sådana fruktansvärda handlingar mot en persons medmänniskor. Inget brott eller brott förtjänar den terror, smärta och förnedring som en människa tillfogas.


Inget syfte är tillräckligt högt eller viktigt för att motivera sådana handlingar. Tillsammans med resten av den civiliserade världen, tortyruppsats, Jag fördömer starkt denna form av bestraffning. Även om fokus här är tortyr idag, är jag särskilt förskräckt över begreppet tortyr som tortyruppsats. Det är avsiktligt tillfogande av svår och outhärdlig smärta på en annan människa för andras underhållning. Det kan inte…. Sung åstadkommer vederläggningen med det enkla sättet att vägra låta Dershowitz stå på sina antaganden om vad som tillåter en så radikal omständighet. Sung tar till exempel direkt upp Dershowitz påstående att terrorister inte implicit är skyldiga att skydda mänskliga värdighetsrättigheter i kraft av sin verksamhet.


Dershowitz framför ett övertygande argument för detta men, som Sung påpekar, är han faktiskt inte i stånd att inta en sådan ståndpunkt eftersom den femte och Tortyruppsats Ändringar har redan gjort att beslutet Sung Due-processen är inbyggd i lagen för att skydda alla, och det medvetet; Sung innebär faktiskt, tortyruppsats, att skydden sannolikt är på plats för att förhindra just sådana extrema händelser. Sedan utmanar Sung användningen av rättsliga beslut som en i sig motsatt handling, bortsett från den grundläggande olagligheten. Till lagligt tortyruppsats tortyr är, enligt Sungs uppfattning, att "legitimera" bruket, och detta är helt klart en katastrof...


Verk som citeras Sung, tortyruppsats, C. Dershowitz, A, tortyruppsats. Även för brottet mord utan tortyr är tillförandet av många tortyrer värre än brottet. Den moraliska motiveringen för att avrätta en mördare är mycket mer uppenbar än tillförandet av något straff som är ännu värre ur mordets perspektiv.





exempel på politiska uppsatser



En mycket känd filosof - den bortgångne Elizabeth Anscombe - ställde upp och räknades när det kom till etik och mänskliga rättigheter. I , tog Anscombe anstöt mot förslaget att Oxford University skulle ge en hedersexamen till president Harry Truman. Hon tillsammans med andra "motsatte sig detta på grund av hans ansvar för bombningarna av Hiroshima och Nagasaki" O'Grady Även om Anscombe och hennes kollegor röstades ner av andra i Oxford, "tvingade de fram en omröstning, istället för den vanliga automatiska gummistämplingen av förslaget.


Works Cited Dryer, Alexander Barnes. O'Grady, Jane. Shane, Scott. Trots dessa skyldigheter var den amerikanska allmänheten redan villkorad att se kriget i Irak som en kamp mot extremister, det vill säga mot de islamistiska radikalerna som hade hotat den "amerikanska" livsstilen den 11 september, Jerry Falwell och Pat Robertson hade redan uppflammat USA:s egna kristna fundamentalister med tal om att de fruktansvärda händelserna på den tiden delvis var att skylla på "homosexuella och lesbiska som aktivt försöker göra det till en alternativ livsstil. Jag pekar dem med fingeren i ansiktet och säger," du hjälpte detta hända. Homosexualitet fördöms lika mycket av muslimska fundamentalister som av deras kristna fundamentalistiska motsvarigheter.


Ändå var Saddam Husseins Irak rimligt tolerant mot "diskreta" homosexuella och lesbiska relationer. Det var först med uppkomsten av radikal islamisk... Verk Citerad Gay. com Nyhetscenter Personal. Ett www. För det första kommer tortyr sannolikt att framkalla falska erkännanden. Detta är sant; tortyr är sannolikt olagliga falska erkännanden och falsk information. Applicera tillräckligt med fysisk smärta på en person och man kommer sannolikt att få falsk information. Inkvisitionen slog fast att människor kommer att erkänna saker som är omöjliga att vara varulvar eller häxor för att sätta stopp för fysisk smärta. Därför, även om tortyr bör användas för att få information, bör information som framkallats av tortyr inte användas i åtal. I USA skyddar det femte tillägget människor från ofrivillig självinkriminering, ett skydd som har tolkats som ett sätt att förhindra polisbrutalitet för att framkalla falska erkännanden.


Det finns inget som är oförenligt med idén att tillåta staten att använda tortyr för att få fram nödinformation men att inte tillåta staten att använda den informationen i en brottmålsrättegång. Drivkraften bakom användningen av tortyr är att förhindra... Även om läsaren inte vill erkänna att detta kan hända i USA, efter att ha läst den här boken verkar det inte så långsökt, och det är en skrämmande, till och med outsäglig slutsats. Det faktum att regeringen tolererar dessa tortyrtekniker är illa nog.


Situationen vid Guantanamo Bay understryker hur djupt regeringen har grävt ner sig i tortyr och andra former av internering som strider mot mänskliga rättigheter och vad som är rätt och fel. Många amerikaner kanske vänder ryggen åt dessa metoder och säger att de är "nödvändiga" för tiden, men de är bara toppen av isberget när det gäller att förlora mänskliga rättigheter och våra egna personliga friheter. Det är liten skillnad mellan de tortyrtekniker som CIA använder runt om i världen, och många av de taktiker som sovjeterna och många andra diktaturer har använt genom åren.


Regimen för... Jones, T. Hicks "allvarligt skadad", säger CIA-expert. McCoy, a. En fråga om tortyr: CIA-förhör från det kalla kriget till kriget mot terrorismen. New York: Metropolitan Books. Wolff, B. Författaren utforskar CIA:s kopplingar till tortyrtaktik. Tortera ett djur? Medan många tror att djurförsök är omänskligt, ser många andra det som en viktig del av att bevara människoliv. Enligt min åsikt bör djurförsök, på grund av processens hårda natur, endast utföras om det är nödvändigt för att främja vetenskap och teknik som kan hjälpa till att rädda liv.


Om jag arbetade i ett forskningslabb och var involverad i utvecklingen av ett revolutionerande hudtransplantat som skulle rädda liv, skulle jag definitivt stödja djurförsök för produkten. I detta fall skulle djurförsök vara en nödvändig process för att testa effekterna av den nya utvecklingen. Utan djurförsök skulle denna utveckling inte godkännas av regeringen. Som ett resultat skulle miljontals liv påverkas, särskilt de för olycksoffer som kan räddas av hudtransplantatet. Samtidigt som jag är emot att tortera djur för att testa produkter som läppstift... En av dessa metoder är tortyr. Ur ett utilitaristiskt perspektiv bör tortyr ses som ett oetiskt förhållningssätt till problemlösning. Det största problemet som kan identifieras från detta tillvägagångssätt är att det helt enkelt inte fungerar.


En person som utsätts för tortyr kan inte litas på att berätta sanningen. Tortyr som ett verktyg för att få fram sanningen är därför... Verk Citerad Fox, James. NY: Robert Appleton Company, Mill, J. På Liberty. London: John W. Parker och Son, West Strand, Sandle, Michael. NY: Farrar, Straus, Giroux, Public Policy Analysis Definitionerna av vissa termer, såsom tortyr, är inte tydligt definierade i lag. Huruvida det är tortyr eller inte beror på det ursprungliga målet, inte de faktiska handlingarna. Efter att reglerna för förhör fastställdes ändrades de flera gånger för att genomföra fler åtgärder som tillåts för förhör. Utan att termer är tydligt definierade öppnar det dörren för förvirring och missuppfattningar om termernas betydelser och vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet eller förbjudet enligt lag.


Policyer kan ändras baserat på enkla missuppfattningar som kan göra situationer värre istället för att ge förbättringar. Faktakronologi Många rapporter indikerade bland annat smällar, sparkar, slag, avklädning av kläder, kedja av händer och fötter, mörka celler och extrema temperaturer. Det fanns många rapporter som visade att övergreppen mot de fångar ägde rum. Fångar fängslades falskt. Bibliografi Friedrich, C. Offentlig politik och typen av administrativt ansvar. I Stillman, Public Administration-Concepts and Cases sid. Rosembloom, E. Policy Analysis and Implementation Evaluation, 7:e upplagan. Rosembloom, kapitel 8 s. Tortyr: Ofta moraliskt motiverat Med tanke på händelserna under de senaste tio åren, framför allt U.


Militär teknik i Abu Graib, ämnet tortyr är ständigt populärt och ständigt kontroversiellt. För detta dokuments syften kommer tortyr att definieras som "avsiktligt tillförande av extremt fysiskt lidande på någon icke-samtyckande, försvarslös, annan person i syfte att bryta deras vilja. Jag noterar att en person kan ha blivit torterad, även om deras vilja i själva verket inte har brutits; Syftet med utövandet av tortyr är att bryta offrets vilja, men detta syfte behöver inte förverkligas för att en process ska vara en instans av tortyr" Miller, Tortyr är allt som ett civiliserat och fredligt samhälle står emot.


Tortyr är inte något som alls är välsmakande eller som verkar vara handlingar av ett utvecklat och rättvist folkkollektiv. Referenser Miller, S. Är tortyr någonsin moraliskt försvarbart? Hämtad från csusb. pdf Newsherald. Användningen av tortyr kan aldrig rättfärdigas. Hämtad från newsherald. Deontologins folie: Konsekventialism. Hämtad från Stanford. Mill, Kant och tortyr En analys av de utilitaristiska och kantianska argumenten för och emot tortyr Alan Dershowitz uttrycker moraliskt godkännande med reservationer i sin essä "Skulle den tickande tidsbombens terrorist torteras? Men den innehåller också element av kantianism. trots att en Kantian skulle kunna argumentera mot tortyrens moraliska korrekthet, styr Dershowitz argumentet bort från en Kantiansk genomgång av argumentets moraliska korrekthet genom universalitet, som Dershowitz beskriver som en "hal backe", och avslutar med en själv- centrerat utilitaristiskt perspektiv som godkänner tortyr så länge det uppfyller specifika kriterier i.


I denna artikel kommer jag att analysera huruvida tortyr är moraliskt acceptabelt ur både ett utilitaristiskt och ett kantianskt perspektiv och på ett avgörande sätt visa hur båda faktiskt kan användas för att argumentera för och emot tortyr. Anledningen till att båda kan vara... Verk som citeras av Aristoteles. Weaver, Richard. Idéer får konsekvenser. Chicago, IL: University of Chicago Press, Dershowitz, Alan. Kongressen Enligt en militärkommissions procedurer och bevisregler kan den anklagade lägga fram bevis, korsförhöra vittnen mot honom och svara på bevis som presenteras mot honom; delta i alla sessioner under rättegången; och har rätt till rådgivning och självrepresentation. Lagförslaget ger honom inte rätt att se alla bevis mot honom för att fastställa hans skuld eller oskuld.


Den bemyndigar sekreteraren att avgöra vilken typ av bevis som är tillåtet, inklusive det som erhållits utan beslut inom eller utanför USA. Den förbjuder avslöjande av sekretessbelagd information om den anses vara skadlig för den nationella säkerheten. Den bemyndigar en fällande dom om den anklagade åberopar skuld eller med två tredjedelars samtycke av de närvarande kommissionsledamöterna. Sekreteraren bestämmer vilket straff som ska dömas ut, alla förfaranden efter rättegången och översyn av rättegången U. Analys av den sjuke S definierar i stora drag "olaglig fiendekombattant [sektion...


Erkänner tortyr i Guantanamo; i Irak, Afghanistan - FN. AFX News Limited: Forbes. se, html CCR. Military Commissions Act of Center for Constitutional Rights, även om ordern utlovade fångarna skulle få human behandling, sa Bushadministrationen att Genèvekonventionerna inte var tillämpliga på dem. Goldsmith, , p. Thetainee Treatment Act, sponsrad av senator John McCain sponsrad av Detainee Treatment Act, säger att "ingen domstol, rättvisa eller domare ska ha jurisdiktion att höra eller behandla ... en ansökan om en stämningsansökan som lämnas in av eller på uppdrag av en utlänning fängslad av försvarsdepartementet i Guantanamo Bay, Kuba. Del 6 - Vad är det lämpliga etiska professionella svaret från... Brev: Psykologisk etik och nationell säkerhet.


Hämtad från apadivisions. aspx American Pscyhological Association. APA ändrar etiska regler för att åtgärda potentiella konflikter. Hämtad från apa. aspx American Psychological Association. APA:s etikkommittés regler och förfaranden. Hämtad från Apa. Säger det igen. Tortyr: Är det moraliskt acceptabelt? Del 1: Inledning Är tortyr moraliskt acceptabelt? Det finns flera praktiska problem med tortyr – nämligen att erkännanden som gjorts under tvång inte ens håller i en domstol, så att anta att all information som erhållits under tvång skulle vara autentisk är att strida mot förnuftet som används i domstolar. Men detta dokument kommer att titta på moralen i tortyr med hjälp av den deontologiska positionen.


Först kommer det att förklara den deontologiska positionen. Då kommer det att visa att från... Referenser Mosser, K. Etik och socialt ansvar 2:a uppl. Harvard University Press. Sandle, M. NY: Farrar, Straus, Giroux. Sen, A. Utvärderares relativitetsteori och följdvärdering. Micheal Levins "Fallet för tortyr Enligt min åsikt kan Michael Levins argument i sin uppsats, "Fallet för tortyr," inte hållas och kan lätt demonteras för det enkla faktum att de inte är helt logiska och är alltför mycket baserade på enkla antaganden och falska premisser. Jag kommer i min uppsats att kunna demontera hans argument en efter en, för att i slutändan bevisa att användningen av tortyr, under alla omständigheter, inte bara är omoraliskt, oetiskt och olagligt enligt internationella lagar, utan också ogenomförbart.


I sin uppsats utgår Michael Levin från ett enkelt antagande: en terrorist har placerat en atombomb på Manhattan och därmed hotat livet för miljontals individer. Som ett lyckokast fångas han på morgonen den ödesdigra dagen, men "föredrar döden framför misslyckandet, kommer inte att avslöja var bomben är. html 2. Buchanan, Pat. Fallet för tortyr. Mars shtml Ur uppsatstexten. Finns online på. Skälen till och effektiviteten av tortyr under förhör Även om information från förhörstortyr är opålitlig, kommer den sannolikt att användas ofta och hårt. Schiemann, Inledning Epigrafen ovan är ett tecken på det växande samförståndet om bristen på effektivitet av tortyr när det gäller att förse förhörare med pålitlig dold information. Dold information är grunden för de flesta säkerhetsfrågor.


I de flesta fall är dold information en situation där en individ vet något som någon annan inte vet. Följaktligen skulle majoriteten av säkerhetsproblemen kunna lösas om det fanns en pålitlig metod för att fastställa de fall där en person döljer information och extraherar informationen på ett effektivt sätt. Hittills har det dock inte utvecklats någon pålitlig metod. Detta resulterade i att många länder avvisade majoriteten om inte alla aspekter av tortyr. Men tortyr utövas fortfarande i en hel del länder även om de hellre inte vill acceptera det inför sin egen allmänhet eller på internationell nivå.


Det finns ett antal anordningar som används för att överbrygga denna klyfta, såsom "behöver veta", landsförnekande, användning av jurisdiktionsargument, "hemlig polis", förneka behandlingarnas plågsamma karaktär, vädja till olika lagar, göra påstående om det "överordnade behovet" och många fler. I historien och även idag finns det många länder som har deltagit i tortyr inofficiellt, vad detta betyder är att alla dessa länder har stoppat sina ansträngningar för att försöka stoppa denna trend av tortyr och har börjat använda sig av detta teknik igen Vreeland, USA i ett... Referenser Levinson, Sanford Torture: A Collection. Oxford University Press, USA. Parry, John T. Förstå tortyr: lag, våld och politisk identitet.


Ann Arbor, MI: University of Michigan Press. Reddy, Peter Torture: What You Need to Know, Ginninderra Press, Canberra, Australien. Schmid, Alex P. Och Crelinsten, Ronald D. Smärtans politik: torterare och deras herrar. Boulder, Colo: Westview Press. Denna sista kategori inkluderar den ökända vattenboardtekniken, som - i efterföljande utvärderingar - har stämplats som illegal tortyr. En viktig faktor vid utvärderingen av dessa tekniker har varit den additiva effekten av att kombinera tekniker för att uppnå ett möjliggörande villkor eller mål. Med andra ord, i sitt memo till John izzo, tillförordnad chefsjurist för C.


Justitiedepartementet förbjöd specifikt vissa kombinationer av tekniker och tillät specifikt andra kombinationer. Justitiedepartementet utfärdade radikala PM som stöder eller motsätter sig den standard som kongressen infört för att identifiera tortyr. Den hårda tolkningen hävdade att de tekniker som C. var inte "grymma, omänskliga eller förnedrande" och kunde därför inte anses vara tortyr. Hur skulle du validera informationen från en misstänkt som blivit berövad... Referenser Greene, C. Och Banks, L. Etisk riktlinje utveckling av psykologiskt stöd till förhörsoperationer. Consulting Psychology Journal: Practice and Research, 61 1 , Mazzetti, M. Och Shane, S. Förhörspromemorierna beskriver hårda taktiker av C. The New York Times.


hp [Skriv text]. Utan tvekan förklaras denna association delvis av hans ryktbarhet efter kriget, men den allestädes närvarande bilden av Mengele vid rampen i så många överlevandes berättelser har också att göra med det faktum att Mengele ofta dök upp "fri tjänst" i urvalsområdet närhelst tåglaster av nya fångar anlände till Auschwitz och letade efter tvillingar. Från vittnesskildringar injicerade Mengele till och med barnen med sjukdomar, som ofta provocerade fram kräkningar och diarré, eller utsatte dem för skärsår medan de var fastspända vid ett bord. På grund av hans förstahandsexperiment och urval av många fångar är Mengele ansvarig för otaliga antal dödsfall.


Dessutom, på grund av hans order, blev andra antingen torterade, lemlästade eller dödade... Citerade verk: Evans, Nick. United States Holocaust Memorial Museum, 6 jan. Encyclopedia Britannica. Med andra ord, fram till mitten av 1800-talet fanns det inga fall av anmärkning eller betydelse som tydde på att den verkställande grenen av USA:s regering hade befogenhet att återlämna misstänkta eller brottslingar till utländska platser utanför den uttryckliga befogenhet som beviljats ​​genom ett undertecknat avtal med en utländsk regering. Det var under inbördeskriget som det första stora brottet med denna etablerade rättstradition gjordes. Incidenten involverade tillfångatagandet av en utländsk medborgare i New York City under krigstid och utfördes enbart av presidentens myndighet. Mannen som tillfångatogs var Jose Augustin Arguelles, en spansk undersåte, som tillfångatog illegala slavhandlare, krävde en belöning och sedan sålde slavarna till plantageägare.


Enligt spansk lag var han en brottsling, men USA hade inget utlämningsavtal med Spanien. Trots att han inte hade någon laglig befogenhet att göra det, godkände Lincoln fångsten av... Referenser Elsea, J. Och Kim, J. Hemliga förvarsplatser i USA utomlands: bakgrund och juridiska frågor. CRS-rapport för kongressen. Congressional Research Service. pdf Grey, S. Tortyrens vändpunkt. New Statesman, s. Grey, S. Försvunnen förmodas torterad. Gutierrez, D. Den extraordinära grymheten i "extraordinärt överlämnande. A d det teoretiska förhållningssättet till juridiska resonemang som kastar det mest användbara ljuset på rättsliga resonemang för att avgöra om bevis som härrör från tortyr bör vara tillåtliga eller inte är rättspositivismen, som utvecklats av H.


Harts inställning till rättspositivismen fokuserade starkt på förhållandet mellan lag och moral. Man skulle ha svårt att beskriva ett område där förhållandet mellan moraliskt beteende och lagen är mer aktuellt än i en fråga som involverar tortyr. Frågan är särskilt framträdande när ett land kanske inte har något inflytande över förhörsförfaranden, till exempel när Storbritannien förlitar sig på förhör som utförs i andra länder. Harts regel om erkännande uttrycker emellertid synpunkten att sociala normer inte alltid bör vara juridiska normer. Det råder ingen tvekan om att förbudet mot tortyr är en utbredd social norm, vilket återspeglas av sedvanerätten, informell internationell rätt,...


De påpekar att om en misstänkt terrorist sätter sig på ett flygplan och går av på en plats som Köpenhamn eller Toronto och kräver asyl, även om han inte beviljas asyl, så har han i stort sett en fristad att operera i eftersom han inte kan utvisas eller utlämnad tillbaka till var han än kom ifrån. De anser att sådana milda "europeiska" lagar skapar en enorm lucka i säkerhet, som måste skärpas och att konventioner om mänskliga rättigheter som konventionen mot tortyr gör det nästan omöjligt för stater att få en rimlig och nödvändig grad av säkerhet mot förödande attacker. i en tid av asymmetrisk krigföring mot internationella terrorister.


Tidigare U. tjänstemän som Michael Scheuer, som hjälpte till att upprätta CIA:s överlämnandensprogram under Clintonadministrationen, är mer tillmötesgående när det gäller att kommentera arten och existensen av "extraordinära" överlämnanden. Scheuer har i olika uttalanden... Verk Citerad Begg, Moazzam. Under radarn: Hemliga flyg till tortyr och försvinnande. 5 april, html Charter, David. 29 november, 5 februari, ece konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. Slutligen är tortyr det bästa sättet att försöka få denna information från den misstänkte McCoy. Sammantaget är det så osannolikt att dessa omständigheter inträffar att även om scenariot med den tickande bomben skulle motivera användningen av tortyr, har det aldrig inträffat. och kan därför inte användas för att rättfärdiga tortyr.


I själva verket, vad många människor som förespråkar för tortyr misslyckas med att erkänna är att även om tortyr kan garanteras att framkalla information från även de mest återhållsamma försökspersonerna, finns det ingen anledning att tro att tortyr kommer att framkalla sann information. Teorin bakom tortyr är att, med tillämpning av tillräcklig smärta och rädsla, kommer människor att prata, och det verkar vara sant i de allra flesta fall. Det är dock viktigare att undra vad de kommer att säga än om de kommer att prata. Referenser Armbruster, B. Obamas framgångsrika kontraterrorstrategi. Tortyr, terrorism och staten: ett vederläggande av argumentet för den tickande bomben. Journal of Applied Philosophy, 23 3 , Gathii, J. Tortyr, extraterritorialitet, terrorism och internationell rätt.


Albany Law Review, 67, Hämtad 19 mars från:. Enligt Kant kan män inte användas som ett medel för att uppnå ett mål, inte ens för att uppnå en positiv handling för ett större antal män och kvinnor: "För den som jag genom ett sådant löfte föreslår att använda för mina egna syften kan omöjligt acceptera att mitt sätt att agera mot honom och kan därför inte själv innehålla slutet på denna handling. Denna kränkning av mänsklighetsprincipen hos andra män är mer uppenbar om vi tar in exempel på angrepp på andras frihet och egendom. För då är det tydligt att den som överträder människors rättigheter avser att använda andras person endast som ett medel, utan att tänka på att de som rationella varelser alltid bör betraktas som mål, det vill säga som varelser som måste vara kapabla. att innesluta slutet av samma handling.


Detta beror på att de flesta misstänkta med största sannolikhet först kommer att börja prata efter att de har varit utsatta för extrem press. Bevis på detta kan ses med Danner som skriver: "Amerikanska tjänstemän erkände att sådana tekniker nyligen användes som en del av förhöret av Abu Zubaydah, den högst rankade al-Qaida-agenten i förvar fram till tillfångatagandet av Mr. Smärtstillande medel undanhölls från Zubaydah, som sköts flera gånger under sitt tillfångatagande i Pakistan. Men under processen att erhålla denna information kommer de att behöva använda olika taktiker som kommer att sätta fysisk och känslomässig press på terroristen.


Det är då de kommer att börja prata öppet om framtida aktiviteter och planer. När du jämför... Bibliografi Danner, M. Tortyr och sanning: Amerika, Abu Ghraib och kriget mot terrorismen. New York: New York Review of Books. Wanchekon, L. Tortyrspelet. Journal of Conflict Resolution 43 5 : Genèvekonventioner Antagna efter att andra världskrigets fasor visade begränsningarna i tidigare fördrag, har Genèvekonventionen blivit en av de främsta internationella standarderna som dikterar kombattanters beteende och behandlingen av individer i samband med internationella och andra konflikter, till den grad att det har blivit en del av allmänt accepterad internationell sedvanerätt.


Bygger på tre tidigare fördrag undertecknade i Genève, konventionen om rigorösa standarder som definierar och reglerar behandlingen av civila och militära fångar, sårade och civila som finns i och runt krigszonen. Under det senaste decenniet har Genèvekonventionens centrala betydelse för internationellt krig och politik kommit i förgrunden som ett resultat av debatter kring konventionens relevans för USA:s verkställande av kriget mot terrorismen, särskilt med avseende på behandlingen och frihetsberövandet...


Referenser Senior u. tjänstemän erkänner vattenboarding av tre misstänkta terrorister; förvaltningen försvarar praxis. American Journal of International Law, 2 , Bellamhy, A. Säkerhet och kriget mot terrorismen. New York: Routledge. Buggion, F. Genèvekonventionerna den 12 augusti Från den diplomatiska konferensen till gryningen av det nya millenniet. International Affairs, 76 1 , Latinamerika I Ariel Dormans pjäs Death and the Maiden har Paulina uppenbarligen blivit djupt traumatiserad av sin upplevelse av att ha blivit torterad av tidigare militärregim i detta latinamerikanska land, och är definitivt inte beredd att fredligt samexistera med dem som begått grymheter mot sitt eget folk.


Även om landet aldrig namnges specifikt, skulle alla som är bekanta med historien känna igen det som Chile, som hade styrts av general Augusto Pinochet i Ingenstans nämnde pjäsen att Pinochet installerades i en kupp av Central Intelligence Agency och stöddes av United delstaternas regering, eller att U. har fortsatt att ljuga om dessa händelser fram till idag. Som en del av övergången till demokrati, även förmedlad av U. regering, fick medlemmarna av den tidigare regimen amnesti så att de aldrig kunde åtalas. Paulina är ett av offren för... Pinochets fall är ännu inte tillfredsställande för chilenska och människorättsaktivister Även om det hämmas av interna begränsningar och utmaningar, står Chiles nation redo att gå in i 2000-talet som en viktig aktör i världens internationella samfund.


Å ena sidan resulterade den sunda ekonomiska politik som först implementerades av Pinochets diktatur i oöverträffad tillväxt i ; denna politik har också hjälpt till att säkra landets engagemang för en demokratisk och representativ regering. Å andra sidan har general Augusto Pinochet befunnits skyldig till tortyr, försvinnande och mord på tusentals chilenare, inklusive internationella medborgare, men han har ännu inte ställts inför rätta. Efter att Patricio Aylwin invigde ett demokratiskt presidentskap i , fortsätter han att komma med ursäkter för Pinochets handlingar eller utövar kontroll för att undvika att ställas inför rätta. Pinochet förklarade sig själv som befälhavare för armén och efteråt senator på livstid i Chile.


Verk Citerat Blakesley, Christopher. Ensalaco, Mark. Chile under Pinochet: Recovering the Truth. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, fakta på filen. Multnomah County Library, Portland, Oregon. Hawkins, Darren. Dödsstraffet som fortfarande används i många länder kan också utgöra ett annat ämne för debatt ur en synvinkel av mänskliga rättigheter. En minimalistisk uppsättning mänskliga rättigheter, avsedd endast för att skydda människor från förnedring och smärta, kan inte vara effektiv. Detta beror främst på att även om vissa mänskliga rättigheter verkar vara av liten nödvändighet, är de faktiskt oumbärliga. Ekonomiska, medborgerliga och politiska rättigheter är av stor betydelse eftersom de hjälper samhällets intressen.


Mänskliga rättigheter kommer sannolikt inte att ha någon avgörande effekt i internationella relationer, och de förväntas inte heller vara till någon nytta när det gäller att stoppa förövare från att bryta mot lagen. Det bästa man kan göra för att göra världen till en bättre plats skulle vara att främja begreppet gott, för att påverka massorna att bidra till att bevara mänskliga rättigheter. citerade orks: 1. Forsythe D. Citerade verk: 1. Utrikespolitik och mänskliga rättigheter i en tid av osäkerhet," Wars on Terrorism and Iraq: Human Rights, Unilateralism, and U. Utrikespolitik, red. Thomas G. Weiss, Margaret E. Crahan och John Göring. Ignatieff M. Appiah K. Gutmann a. Mänskliga rättigheter som politik och avgudadyrkan. Princeton University Press. Ramcharan B. En FN:s högkommissarie för försvar av mänskliga rättigheter: "Ingen licens att döda eller tortera.


CONADEP I , förändrades livet dramatiskt i Argentina. Den 24 mars ägde en militärkupp rum. I ett försök att utplåna alla avvikande åsikter började de en terrorkampanj där tusentals människor bokstavligen försvann. Vittnesmålen från de överlevande från tortyr och kidnappningar är brutala att läsa. Metoderna som användes för att tortera dem; inklusive elektriska prods och levande begravningar lämnade bestående ärr, både fysiska och mentala på dessa överlevande. Mönstren i dessa vittnesbörd är alla desamma. Torterarna var sadistiska och brutala och ville inte stoppa någonting för att få den information de ville ha.


De torterade nära och kära inför sina familjemedlemmar, de tog hela familjer från sina hem och de dödade tusentals utan ånger. Mönstren är mönster av extremt våld, och våldet verkar härröra från rädsla. De fruktade anklagelserna från vänsterdissidenterna, de fruktade deras reaktion... Road to Guantanamo Dokudramat, the Road to Guantanamo, filmen av Matt Whitecross och Michael Winterbottom gav en unik inblick i komplexiteten och svårigheterna med att genomdriva internationellt samarbete. Denna spännande berättelse om de nu berömda "Tipton Three" brittiska män av pakistanskt och bangladeshiskt ursprung som, genom en kombination av dåligt beslutsfattande och brott mot internationell rätt, låter tittaren undersöka dessa moderna problem med hjälp av kriget mot terrorismen som ett sätt att berätta historien.


Syftet med denna uppsats är att granska denna film och lyfta fram fem separata kränkningar av internationellt samarbete med hjälp av artiklarna i Genèvekonventionerna och den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna som vägledning och auktoritet för diskussionen. Den första kränkningen av internationellt samarbete är uppenbar i början av filmen. Filmen utspelar sig under förhållandena i början av kriget mot terrorismen i... Terrorister fungerar som spioner och inte som soldater. Av denna anledning betraktas inte terrorister som medlemmar i striden om de konventioner och fördrag som förbjuder tortyr. Därför är det normalt att de får en annan behandling när de fångas. Detta tillvägagångssätt tyder på att terrorister vidtar åtgärder som utesluter dem från skydd från tortyr som anges i fördrag såsom Genèvekonventionshallen. Deras handlingar motiverar argumentet att terrorister inte bör ges det rättsliga skydd som normalt ges till andra medborgare på grund av lag.


Dessutom har terrorism skapat grunden för det globala sammanhanget som motiverar upphävandet av misstänktas rättigheter. Människor som misstänks hjälpa terrorister eller vara en del av terrorgrupper tillhör inte mänskligheten. Därför är det möjligt och nödvändigt för dem att torteras om detta är det enda sättet... Verk Citerade McCormack, Wayne. Förstå lagen om terrorism. New York: Lexis Nexis, Print Hall, Simon. Fred och frihet: Medborgerliga rättigheter och antikrigsrörelser i s. Pennsylvania: University of Pennsylvania Press, medan det medicinska området är överens om att långvarigt lidande inte är en önskad produkt av medicinsk vård, har det ännu inte nått punkten att acceptera att det faktiskt är tortyr.


Att få någon att utstå febern, smärtan och de fysiska sjukdomarna som kommer med många av de livsavslutande sjukdomarna idag är faktiskt en form av tortyr. Det får en person att lida mot sin vilja och i händerna på någon annan, i det här fallet det medicinska samfundet. På senare tid har det förekommit starka argument i rättssalarna angående dödshjälp och rätten att välja att dö nu snarare än senare efter... Humanisten. Ondskans banalitet Vilket är förhållandet mellan ondskans banalitet och godhetens vanlighet? Precis som "ondskans banalitet" begicks av uppenbarligen "vanliga" vanliga människor som fortsatte med premissen att deras handlingar var acceptabla baserat på deras indoktrinationer eller kulturella läror som t.ex.


Vid det tredje eich och därför förlorade "ondskan" sin illvilja och blev vanlig, så också, enligt David Blumenthal, normaliseras också godheten och blir banal genom system av social hierarki, utbildning och barndomsdisciplin som formar både gott och ont. attityder och handlingar. Hur kommer både torterare och de torterade överens med sina omständigheter? Är deras likheter mellan dessa processer? Tortyr orsakar inte bara smärta i kroppen utan kan också orsaka tillhörande skada och korruption på psyket. Torteraren å andra sidan kanske inte upplever fysisk smärta men kommer säkert att uppleva samma skada...


Referenser Blumenthal, D. Conroy, John, Unspeakable Acts, Ordinary People: The Dynamics of Torture, Alfred A. Knopf, FN:s system för mänskliga rättigheter. a Ändringar i APA Public Policy Enligt flera ändringar som gjorts i APA Public Policy med avseende på rollen som psykologer i förhörssessionen, har APA förbjudit sina psykologer att delta i den olika tortyren eller grymma, omänskliga eller förnedrande förhörstekniker genom att ange, "Ingen psykiater bör delta direkt i förhören av personer som hålls i förvar av militära eller civila utrednings- eller brottsbekämpande myndigheter, vare sig i USA eller någon annanstans. Direkt deltagande inkluderar att vara närvarande i förhörsrummet, ställa eller föreslå frågor eller ge råd till myndigheter om användningen av specifika tekniker för förhör med särskilda fångar påve, , Psykologer vid kontroversens centrum.


Dessutom, eftersom APA överensstämmer med FN:s definition av mänskliga rättigheter, kan det antydas att APA:s definition av mänskliga rättigheter inkluderar universalitet och oförytterlighet. Principen om de mänskliga rättigheternas universalitet är hörnstenen i internationell människorättslagstiftning. Denna princip, som först betonades i den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter i , har upprepats i ett flertal internationella konventioner, förklaringar och resolutioner om mänskliga rättigheter UNHR. Därför erkänner APA att människor har rättigheter som inte kan tas bort APA, Impact of U. Politiker för fångar Där fördrag som Genèvekonventionen och konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning förbjuder allt omänskligt beteende som leder till fysisk och psykisk nöd, finns det inga styrande organ som övervakar lag och ordningsorgan som en organisation som t.ex. APA har varit.


Även om tortyren av dessa människor skulle rädda liv är det en halka som vi inte vill börja. När vi väl tillåter tortyr av misstänkta eller terrorister kan det börja en jordskred häxjakt där människor som inte är terrorister och inte har begått några brott kan torteras baserat på misstänkta eller indicier. Även om det finns berättigad upprördhet över vad som hände i detta land måste vi, som amerikaner, alltid upprätthålla våra etiska standarder. Det är bara genom att upprätthålla dessa standarder som vi kan hoppas att sätta och vara ett exempel över hela världen om styrkan och värdigheten hos vår nation och allt som den står för. Historien om "rättvist krig"-filosofin härrör från religiösa och sekulära frågor. En av de äldsta rättfärdiga traditionerna handlar om religiösa skillnader inklusive skillnaderna mellan muslimsk och kristen tro.


Dessutom stöder "Just War"-teorierna... Guantanamo: A Comlicated Issue Guantanamo Navals fångläger vid Guantanamo Bay, Kuba, har varit ett kontroversiellt ämne bland amerikanska medborgare och politiker ända sedan information dök upp om fångar som hålls hållna på obestämd tid utan åtal och möjligen torterade medan de satt i fängelse där. President Obama gjorde det till en nyckelfråga i sin kampanj och lovade att stänga den när han blev president. Han verkade hålla sitt löfte i december när han undertecknade en verkställande order som krävde överföring av kvarvarande fångar till andra anläggningar eller till främmande länder och permanent stängning av fånglägret.


Men från och med är fånglägret vid Guantanamo Bay öppet. Det finns flera svåra frågor som komplicerar Obamas förmåga att stänga "Gitmo", som det ibland kallas. En av de centrala hörnstenarna i domstolsprocessen i det gemensamma rättssystemet bygger på antagandet att tvångsförhör fungerar. Alla människor i common law-länder måste avge vittnesmål i domstol när de ställs för att göra det. Detta även när de inte har någon koppling till ärendet, förutom att de måste vara vittne till en relevant händelse. Många människor har ingen lust att engagera sig i någon form av rättstvist. Det är ofta stressigt och nästan alltid tidskrävande. Ibland riskerar det att utsättas för repressalier från en part i förfarandet. Trots detta tvingas de alltid vittna under hot om fängelse om de inte lämnar relevant information.


Det antas att detta påtvingade bevis är sanningsenligt Barnet et al. Därför kan argumentet att tortyr aldrig fungerar saknar stöd. Snarare är den mest exakta bedömningen av tortyrens effektivitet som en informationsinsamlingsanordning att den ibland kommer att misslyckas, medan den vid andra tillfällen kommer att lyckas. Tortyr bör dock inte vara misshandel av straffskäl och den misstänkte bör ha relevant information. Det visar sig att även de mest effektiva tortyrteknikerna bara framkallar relevant information i ett litet antal fall. För att tortyren ska vara berättigad skulle det innebära att skalans plussida måste vara tyngre än negativsidan. I fallet där tusentals liv stod på spel, skulle till och med 20 procents sannolikhet att tortyr skulle vara effektiv motivera användningen av den.


I slutändan kan man inte garanteras att tortyr kommer att fungera i vilket fall som helst, men man kan vara praktiskt taget säker på att att göra ingenting kommer att misslyckas när man står inför en överhängande katastrof. Enligt Hickman trodde han att tortyr är effektivare än andra former av straff när det gäller att få fram relevant information och stärka den nationella säkerheten. Det utilitaristiska och ändamålsenliga argumentet är att man måste hållas i fängelse under lång tid för att uppnå statens önskade straff- och avskräckande mål. Men om tortyr kan uppnå dessa mål på kortare tid är tortyr motiverat oavsett tidens psykiska smärta och de långsiktiga effekter som är förknippade med att utsättas för tortyr. Följaktligen är det inte så att tros- och värderingsramar inte också gäller; det är att tortyr är oskiljaktigt från amerikanernas nationella säkerhet.


Det är bara en grundläggande sanning att amerikaner, och amerikanska beslutsfattare, uppfattar tortyr i detta sammanhang. Den ifrågasätter inte omfattningen av de moraliska konsekvenserna av tortyr; snarare är det viktigt att formulera motstånd mot tortyr i termer av moraliska eller religiösa imperativ. Det tar dock inte bort tortyr från den nationella säkerhetskontexten. I ett försök att bekämpa dessa verkliga och förmodade hot kan staten anta en tortyrpolitik. I det här fallet är tortyrens avgörande mål att upprätthålla makthavarnas auktoritet genom att systematiskt förstöra dem som är ett hot mot dem och att skrämma alla andra till överensstämmelse. För att legitimera användningen av statlig tortyr pekar myndigheterna ofta på en historia av våld mot staten, verkligt eller inbillat.


Detta våld tar formen av uppror, gerillaoperationer eller terroristattacker. Som en del av hotbedömningsmetoden kan människor utsättas för tortyr, inte på grund av kriminella handlingar som de har utfört eller planerar att utföra. Men eftersom de har politiska eller religiösa övertygelser som bedöms vara farliga för staten kan de inte leverera de angivna målen inom den angivna tidsramen. genomförandet av en tortyrpolitik. Staten sanerar tortyr i allmänhetens ögon. Tortyr är nödvändigt för att skydda samhället från interna och externa hot. Staten bestämmer de legitima målen för tortyr genom att framgångsrikt tillämpa negativa etiketter på vissa grupper eller individer.


Tortyr måste därför ses som ett uttryck för statsmakt och en metod för att konstituera och uttrycka statens herravälde över dess undersåtar. Det har till exempel hävdats att fångarna från kriget mot terrorismen som hålls av amerikanerna i Guantanamo Bay, Kuba besitter lite värdefull, handlingsbar intelligens. Med tanke på detta verkar det som att avskräckning och kontroll är de främsta motiven bakom fortsatt användning av tortyr. I själva verket tjänar användningen av tortyr till att förvandla en individ till fiende. Denna förvandling är kanske den viktigaste aspekten för tortyr. En annan central ekonomisk faktor relaterad till nyttan av statlig tortyr är fördelningen av välstånd inom landet.

No comments:

Post a Comment