Monday, March 7, 2022

Ib teori om kunskap uppsats

Ib teori om kunskap uppsats



Ordräkningen för en TOK-uppsats är vanligtvis mellan ord i längd inklusive den konceptuella titeln. Å andra sidan kan upphävande av misstro också bli ett allvarligt hinder för framsteg inom naturvetenskap. Vid denna ib kunskapsteori uppsats i matematik skulle att vara skeptisk bli ganska kontraproduktiv eftersom det skulle beröva oss förmågan att gå vidare. Meddela mig om nya kommentarer via e-post. Nästa inlägg Översikt: TOK-presentation.





Postnavigering



Theory of Knowledge eller TOK, utgör inte bara en del av den inre kärnan av International Baccalaureate Diploma utan är grundläggande för att utveckla dina kritiska tänkande färdigheter medan i Sixth Form, ett program som är ojämförligt med någon annan grundläggande brittisk läroplan. En flaggskeppskurs, som student kommer den att säkerställa att det lärande du utvecklar över dina IB Diploma-ämnen dras samman och kommer att hjälpa dig att utveckla förmågan att ifrågasätta giltigheten av kunskap. Till skillnad från resten av IB Diploma, har TOK inte en tydlig läroplan, med en checklista som ska memoreras för ett slutprov. Istället kommer du att skapa en omfattande uppsats och presentation som bygger på de nyckelidéer du har utvecklat under kursen Teori om kunskap.


För de som redan har påbörjat sin TOK-kurs har vi tagit tre av våra studentuppsatser, alla A-betygsatta för att ge dig ett exempel på bara några av de frågor du kan utforska som en del av IBDP TOK. Som en av konstformerna kräver teater nästan alltid att både publiken och skådespelaren överger realismen och snarare använder ib kunskapsteori uppsats, för att tro på en påhittad, overklig situation är helt nödvändig för att en framgångsrik föreställning ska ge njutning. En sådan avsiktlig acceptans av något baserat på implicit tro, utan några övertygande bevis, är vad vi kallar suspension of disbelief. Detta fenomen tycks vara en integrerad del av konsten som helhet, eftersom konstens uttrycksfulla funktion som ett sätt att förmedla idéer och ib kunskapsteori uppsats kunde inte uppfyllas utan att förbise skepsisen.


Men att hävda att upphävande av misstro är väsentligt inom alla kunskapsområden och att det därför är helt avgörande för kärnan i deras natur är en mycket radikal ståndpunkt. Personligen tror jag att detta koncept kan tillämpas effektivt utanför området för kunskap om konst, men det ligger inte nödvändigtvis i hjärtat av identiteten för alla andra AoK:er. Till exempel finns det en allmänt accepterad uppfattning att matematik och naturvetenskap, ib kunskapsteori uppsats, i motsats till konst, ge oss objektiv kunskap som kräver ett ständigt sökande efter berättigande; som ett resultat är den inneboende karaktären av upphävande av misstro i termer av dessa AoKs tveksam.


För att inleda min diskussion som kommer att fokusera på ovan nämnda AoKs har jag formulerat följande kunskapsfrågor KQs: I vilken utsträckning förlitar sig naturvetenskap och matematik på omotiverad tro? Dessutom, hur långt är det möjligt att förbli skeptisk när det kommer till dessa AoK:er? Metoden för noggranna bevis som är speciell för matematik innebär att matematiska kunskaper måste vara starkt motiverade för att accepteras som tillförlitliga. Med sin grund i deduktiva resonemang verkar detta AoK vara exklusivt för konceptet "ogrundad tro". Man kan då ledas till att stödja en idé om att upphävande av misstro är ett främmande element inom matematikområdet, eftersom närhelst misstro uppstår, så gör den absoluta nödvändigheten att utmana den tvivelaktiga idén.


Om och endast om en motivering ges, kommer misstroen att skingras. Det är viktigt nu ib kunskapsteori uppsats betona att försvunnen inte betyder avstängd. Att överge skepsis och kritiskt tänkande verkar motsäga denna AoK:s metodik. Trots sin förväntade omöjlighet, ib kunskapsteori uppsats, denna idé har utvecklats med olika metoder, t. Cesaro summering av olika matematiker och blev följaktligen en del av matematisk kunskap Encyclopedia of Mathematics, Det resulterande uttalandet leder till en ökning av misstro men det är bara en solid motivering som får oss att acceptera det, till skillnad från teatererfarenhet där inga bevis krävs.


Av detta följer att matematikens metodik inte lämnar utrymme för omotiverad tro och kräver en konstant närvaro av skepsis och förnuft. Men om vi betraktar matematisk kunskaps faktiska natur, vad vi finner är att detta område till stor del är grundat i axiomatiska system. Därför måste vi välja vissa utgångspunkter för att ha en solid grund för att bevisa. Dessa grundläggande påståenden, som antas vara sanna och inte behöver bevisas, kallas axiom. Vid denna tidpunkt i matematik skulle det bli ganska kontraproduktivt att vara skeptisk eftersom det skulle beröva oss ib kunskapsteori uppsats förmågan att gå vidare.


Till exempel är den matematiska sannolikhetsteorin baserad på ett specifikt axiomsystem som föreslagits av Kolmogorov Lim. Som ett resultat är nästan allt som är matematiskt sant för sannolikhet en konsekvens av endast tre sannolikhetsaxiom Stark, ib kunskapsteori uppsats, om vi vägrade acceptera något av axiomen, ib kunskapsteori uppsats, e. det första axiomet som säger att sannolikheten för en händelse är icke-negativ, på grund av frånvaron av bevis skulle vi inte kunna härleda ytterligare påståenden, t. att sannolikheten för att en händelse inträffar är sannolikheten för att en händelse inte inträffar subtraherad från en.


Av ovanstående kan man se att rollen av upphävande av misstro i matematik faktiskt kan beskrivas som "väsentlig" med hänsyn till hur detta ord definierades tidigare. Det är avgörande för arten av denna AoK, även om dess inflytande blir mindre betydande när vi går vidare i den matematiska kunskapsmassan. Som matematikstudent var jag själv tvungen att stöta på fenomenet upphävande av misstro under hela processen för kunskapsinhämtning. En stor mängd formler och teorem som jag fick lära mig försågs inte med några giltiga matematiska bevis på grund av deras komplexitet.


I synnerhet när jag introducerades till algebras fundamentalsats som säger att varje polynomekvation av grad n har n rötter, hade jag ett djupt tvivel om dess giltighet eftersom det ib kunskapsteori uppsats mina förkunskaper som inte inkluderade begreppet imaginära tal Weisstein, Även om jag inte kunde tillämpa några avancerade verktyg för att bevisa satsen, var jag tvungen att förbise min skepsis och ta påståendet för givet för att lösa matematiska problem efter behov av kursplanen, ib kunskapsteori uppsats.


Sålunda är implikationerna att rollen av upphävande av misstro ökar kraftigt när det gäller personligt perspektiv. Det väsentliga med upphävande av misstro är mer kontroversiellt inom naturvetenskapsområdet på grund av det faktum att medan matematik är baserad på vissa premisser som förblir oförändrade i varje separat system, tenderar vetenskapliga påståenden att ha en provisorisk karaktär. Följaktligen, inom naturvetenskap, uppstår behovet av upphävande av misstro i själva metodiken för området, eftersom nya vetenskapliga idéer måste läggas fram för att stimulera utveckling.


Men vissa av dessa idéer kanske inte passar de allmänt accepterade teorierna och verkar därför bryta eller driva på de vetenskapliga konventionerna. Konstruktion av en ny hypotes kan därför kräva användning av fantasi som leder till att man förbiser ens skepsis. Som Albert Einstein sa, "De största vetenskapsmännen är också konstnärer" Kaplan, Detta citat avslöjar likheten mellan konst och naturvetenskap och kan styra mot att tro att övergivandet av objektivitet ibland är lika nödvändigt i det senare området som det är i det förra. Denna poäng kan väl illustreras av Barry Marshalls anmärkningsvärda upptäckt av orsakerna till magsår, för vilken han tilldelades Nobelpriset Ib teori om kunskap uppsats, Enligt läkarens teori orsakades sjukdomen av en speciell typ av bakterier, i motsats till dåtidens vanliga idé att sår orsakas av stress.


Trots att han inte kunde tillhandahålla några solida bevis som stöder teorin, försökte Marshall övertyga andra forskare på grundval av sin omotiverade övertygelse. Denna fasta övertygelse ledde till att han genomförde ett farligt experiment på sig själv: Marshall fick i sig de skadliga bakterierna och som ett resultat blev han sjuk i gastrit Weintraub. Den vanliga missuppfattningen bröts därmed ib kunskapsteori uppsats medicinska samfundet erkände äntligen den nya teorin. Men om bara Marshall inte hade motstått skepsisen, skulle han ha gett upp sin hypotes utan att köra några farliga tester.


Från detta exempel kan man se att vetenskapliga framsteg förlitar sig på omotiverad tro i vissa fall. Å andra sidan, ib kunskapsteori uppsats, upphävande av misstro kan också bli ett allvarligt hinder för framsteg inom naturvetenskap. När idéerna förs fram är det viktigt för forskarna att göra det ib kunskapsteori uppsats leta efter sätt att bevisa att de har fel eftersom kärnan i vetenskaplig metod ligger i kritiskt tänkande. En blind tro på teorier resulterar i en tendens att bara hitta bevis som stöder dem och detta är vad vi kallar bekräftelsebias. Om forskare bara förlitade sig på sin tro och hade som mål att upptäcka vad de förväntade sig att upptäcka, då skulle alla motstridiga fakta ha försummats eller misstolkats. Så här har homeopatisk pseudosceince uppstått: på grund av olika brister i metodiken för experiment utförda av forskarna som redan var säkra på sin idé, verkade de presenterade uppgifterna bekräfta hypotesen Farnam Street, n.


Dessa fynd motbevisades senare; inga övertygande bevis för effektiviteten av homeopati har hittats till idag och det kallades en "terapeutisk återvändsgränd" Fenton. Men det finns fortfarande anhängare av denna alternativa medicin i den moderna världen som försöker bevisa sin teori genom att utföra många tester. Som ett resultat av detta gör den omotiverade tron ​​vetenskapliga framsteg svåra eftersom den visar sig vara vilseledande. Därför, ib kunskapsteori uppsats, det är möjligt att komma till slutsatsen att det är avgörande för forskare att hålla fast vid skepsis i ett visst skede av kunskapsproduktionen. Av ovanstående kan man överväga att upphävande av misstro ib kunskapsteori uppsats definitivt viktigt i både matematik och naturvetenskap vilket får mig att ompröva mitt första svar på frågan.


Dessa AoKs objektivitet innebär inte ett fullständigt uteslutande av omotiverad tro och permanent tillämpning av skepsis, ib kunskapsteori uppsats. Detta fenomen tycks vara väsentligt i matematik eftersom det är betydelsefullt i själva rötterna av denna AoK; inom det naturvetenskapliga området måste det alltid vara förenat med ett visst tvivel. Men i båda fallen kan upphävande av misstro inte tillämpas i stor utsträckning eftersom det bara är avgörande för tron ​​men inte själva kunskapen. Detta innebär om vi någonsin ska nå ib kunskapsteori uppsats kunskap bör andra sätt att veta som förnuft tillämpas. Diskutera detta påstående med hänvisning till två kunskapsområden. Ännu en utmärkt uppsats från en av BioMed IB-utexaminerade.


Denna uppsats kommer att hävda att ointresse är värdefullt och önskvärt, särskilt när man tolkar resultat, ib kunskapsteori uppsats, men det kan vara mycket svårt att förbli helt neutral mot ett ämnesområde. När man bedriver forskning är det mest önskvärt att tolka resultat utan passion. Forskare publicerar regelbundet kontroversiella och ibland felaktiga resultat på grund av personlig fördom, ekonomiska eller egoistiska incitament 3. Det är svårt att objektivt tolka resultat om man har något att förlora eller vinna på resultatet och det finns incitament att publicera så snabbt som möjligt. Sida 2 av 8 Psykiatern Erick Turner rapporterade i sin tidning4 att företag endast publicerade de positiva resultat de hittade när de forskade på antidepressiva, vilket gjorde att läkemedlen verkar fungera mycket bättre än de faktiskt gjorde.


Detta är ett globalt problem, med många möjliga orsaker, men huvudfrågan verkar vara bristen på ointresse som påverkas av hur studier finansieras och individers partiskhet. Inom naturvetenskap är MMR-vaccinet och dess koppling till Autism6 ett exempel på en felaktig studie som publicerades. Inte nog med att länken visade sig vara ogrundad, det visade sig senare att Andrew Wakefield hade patenterat ett alternativt vaccin till det han hittade fel på i sin studie7 och att han två år innan han publicerade studien hade fått betalt från en advokat som kämpade i ett fall. mot MMR. Wakefield var ingen passionerad vetenskapsman, men det resulterande offentliga ramaskri orsakade en minskning av antalet barn som vaccinerades8.


Detta visar att ointresse kan vara otroligt viktigt. politik Sida 3 av 8 resultat, och forskning stimuleras vanligtvis av pengar, makt eller ego5 vilket kan resultera i bristande objektiv tolkning. Martine Rothblatt omskolade sig inom bioteknik när hennes dotter fick diagnosen livshotande pulmonell hypertoni. För att försöka hitta ett botemedel startade Rothblatt ett läkemedelsföretag som tillverkar livräddande läkemedel mot sällsynta sjukdomar inklusive läkemedlet som räddade hennes dotter. Neutralitet är viktigt för framsteg och noggrannhet, men i vardagen är det en sällsynthet. Som människor har det hävdats att det ligger i vår natur att vara partisk9. Detta behov av att uppnå kanske resultat i en inneboende partiskhet. Det är 9 Moskowitz, G Är vi alla i sig partiska? html Sida 4 av 8 också möjligt att våra personliga upplevelser kan påverka hur vi uppfattar saker.


Därför är sann objektivitet ens möjlig? Objektivitet inom konst har varit föremål för debatt i århundraden. Filosofen Immanuel Kant föreslog att för att bedöma konst måste man vara ointresserad. Marina Abramović är en performancekonstnär som satt i 6 timmar och lät allmänheten använda 72 olika föremål på henne som de ville. Allmänheten kan döda dig. Det här var vad jag ville se. htm 12 Kant, jag daterar okänt publicerad i Critique of Judgment av Werner S. Sida 5 av 8. Även om det är svårt att ta bort partiskhet helt, finns det sätt att se till att resultaten tolkas korrekt.


Inom naturvetenskapen uppnås detta främst genom användningen av den vetenskapliga metoden. Detta innebär att vetenskapliga studier är observerbara, testbara, repeterbara och falsifierbara. Det första experimentet pågick men det har replikerats tusentals gånger under det senaste århundradet. Inom konst är neutralitet viktigt när man utvärderar färdigheter, till exempel granskning av konstverk för Visual Arts IB-examen.





exempel på kritikuppsats



På andra områden kan förfrågningar som de inte inspekteras i ett laboratorium. Till exempel i historiestudiet, där bevis så ofta är fragmentariska och tvetydiga, måste olika undersökningstekniker ha tillämpats. Det innebär att göra en plan och ta dig tid att tänka på vad vi gör, varför vi gör dessa saker, hur saker fungerade, vad vi lärde oss och vad vi borde förändra. Det hjälper till att bekräfta eller utmana våra egna kunskaper och färdigheter. Konstnärliga uttryck som musik skapar också kunskap hos vissa lyssnare, vissa artister till exempel Eminem för fram sina livskamper och berättelser, medan vissa låtar har budskap för att öka medvetenheten om vissa problem som uppstår över hela världen.


Till exempel, i Indien styrde kongresspartiet nationerna i åratal och resultatet i slutet var exakt vad Karl Marx har förutspått: befolkningen på landsbygden blev fattigare och stadsmedborgarna blev rikare. Hur kom han fram till denna teori? Reflektion kan vara källan till kunskap. Marx kunde ha sett tillbaka på länder tidigare för att uppnå denna teori, han reflekterade över tidigare prestationer och misslyckanden som en intuitiv, till och med instinktiv process, och resonerade utifrån det. Vi antar nästan att eftersom vi tänker på något, agerar vi också utifrån resultaten av det tänkandet. Men att tänka på något och lägga till fler idéer är bara början på reflektion. Reflektion är en systematisk process genom vilken reflekterande tankar fångas upp, så att de kan analyseras i framtiden, är grunden för reflektion som leder till ständiga förbättringar, därav kunskap.


En annan verklig situation är att titta på ett annat kunskapsområde som man kan titta på är matematik, i kalkyl är det till exempel en sak att lära sig formeln som kommer genom passiv observation men en annan sak är att veta hur man tillämpar den formeln som produceras genom aktiva experiment för att förbättra vår kunskap. I denna speciella omständighet är observation och experiment en väsentlig form för att uppnå kunskap. Studier visar att våld på tv har en negativ inverkan på barn och deras sätt att tänka och agera, men några nyare studier tyder på att att titta på våld på tv till och med kan påverka vuxna.


Vi vet att barn lär sig av erfarenhet eller förebild. Detta skapar sedan en kemisk förändring i hjärnan, som om man ser tillräckligt med våld så reagerar hjärnan som om den som tittar blir misshandlad. Barn påverkas psykologiskt av att ha mindre empati, och med mer tv-våld är de mer benägna att använda aggressiva strategier för att lösa problem. Barn tenderar därför att vara mer reaktiva än proaktiva för att lösa frustrationer. Människor kan också använda datorer för att lära sig genom att identifiera mönster som våra sinnen tolkar för långsamt. Men bara män kan resonera. Logiken lär oss hur man kan härleda en tidigare okänd sanning från de fakta som redan finns. Logik lär oss hur vi kan vara säkra på om det vi tror är sant verkligen är sant eftersom det är vägen till intellektuell sanning.


Sammanfattningsvis tror jag att mänskligheten kan producera kunskap genom passiv observation och aktiv experimentering, men det finns också andra sätt som kunskap kan uppnås, till exempel resonemang eller reflektion. Nuha Gouse är medgrundare av Tutopiya och är utrustad med en förstklassig matematikexamen från Imperial College, London. Hennes uppdrag är att tillhandahålla personliga individuella lektioner online där elever från hela världen kan lära sig i sin egen takt och bekvämlighet. Se författarens inlägg. Din e-postadress kommer inte att publiceras. Bli Medlem. Lärarguide. Handledare. IGCSE-undervisning. IB Undervisning. PSLE Undervisning. Undervisning på O-nivå i Singapore. Singapore A Level Undervisning. SAT undervisning. Integritetspolicy. info tutopiya.


Hem Om oss Kontakta oss Läroplaner IGCSE Undervisning IB Undervisning PSLE ​​Undervisning Lör Undervisning GCE O-Level Undervisning GCE A-Level Undervisning Ämnen Matematik Undervisning Vetenskap Undervisning Engelska Undervisning Kinesisk Undervisning Tjänster Grupplektioner Online Hemundervisning IGCSE Revision Booster Gratis resurser IGCSE Innehåll PSLE ​​Innehåll Evenemang Erbjudanden Blogg Inloggningsmeny för karriärer. IB Theory of Knowledge: Gratis provuppsats. Nuha Ghouse 5 mars, kl. En kommentar. Hur du strukturerar din uppsats Motivator Ta upp frågan eller påståendet Bakgrund Sammanfattning kort bakgrund till texterna och författarna Avhandlingsfokus hur kommer du att bevisa din avhandling? Det är här du anger dina argument För att ge dig en bättre förståelse för hur man skriver en uppsats upp till IB-standarderna, har vi noterat en exempeluppsats nedan.


Nuha Ghouse Nuha Gouse är medgrundare av Tutopiya och är utrustad med en förstklassig matematikexamen från Imperial College, London. Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Du kan också hitta exempel på TOK-uppsatstitlar och läsa om hur IB sätter deadlines för TOK. Du kanske också är intresserad av de andra komponenterna i DP-kärnan: kreativitet, aktivitet, service-CAS och den utökade uppsatsen. Lär dig mer om TOK i en DP-workshop för lärare. Vår kursvalsvägledning innehåller ämnesunderlag för både standard och högre nivå, inklusive information om kärnkrav, mål och bedömning. Vi använder cookies på denna sida. Genom att fortsätta använda denna webbplats samtycker du till vår användning av dessa cookies.


Läs mer om cookies.

No comments:

Post a Comment